DEN GLADE SATELLITMAND OG PARADIGMESKIFTET

 

Mit andet hjem – vogn 1-0024 – er paradoksernes mødested.

 

I radioen hører jeg rædselshistorierne om de udenlandske parasitter på velfærdssamfundet. Værst af alle de kriminelle og de afviste flygtninge, der nu skal interneres på en øde ø. (” … Kriminelle, fortrinsvis muslimer, ja, det skulle da også lige mangle!”)

Og så møder jeg udlændingen, som for længst har gjort hele verden til deres arbejdsplads.

Du skal møde Igor (” … Åh Gud, nu er han vel ikke russer?”) – Igor Alonso Portillo, er en spansk (” … så går det vel an… ”), – satellit-ekspert.

Det er et par dage før torsdag i sidste uge, og Igor er lidt rastløs forventningsfuld. For om et par dage skal en af firmaets nye nano-satellitter sendes i kredsløb om jorden. Denne gang handler det om en overvågningssonde for det colombianske flyvevåben.

Satellitten blev helt planmæssigt sendt op fra et indiske rumcenter. Jeg fik et en SMS der vidner om, at Igor er en glad mand i dag. På niveau med humøret, da jeg mødte havn på en tur fra lufthavnen. Jeg fik et lynkursus i, hvad det er firmaet GOMspace beskæftiger sig med.

 

– Man kan sige, at vi udvikler satellitter, som den smartphone du har hængende der er blevet udviklet.

 

Han peger op mod forruden, hvor min telefon udgør en slags nødhjælpskasse, når taxifirmaets eget GPS-system er for upræcist. Så må jeg som resten af verden ty til Google Maps.

 

– Det handler om at putte mere og mere teknologi ind på mindre og mindre plads. For hver generation af nye smartphones bliver datakraften større og anvendeligheden mere og mere avanceret. Sådan er det også hos os.

Igor Alonso Portillo er direktør for salg og forretningsudvikling i Vesteuropa og Gulf-regionen.

– Det handler selvfølgelig om avanceret teknik, når vi er derude i rummet. Men det kræver skarp forretningstænkning at komme derop. Når det kommer til bundlinjen, handler det om vægt. Om at kunne pakke det hele, så det fylder så lidt som muligt og vejer så lidt som muligt. Vi leder permanent efter den billigste og bedste fragtmand ud i rummet.

I februar 2018 sendte GOMspace en satellit ud i rummet i et samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet, forsvarsministeriet og ESA – det europæiske rum-agentur. Det handler bl.a. om at kunne overvåge det arktiske område. Sonden ligner mest en plastik-æske – fylder ikke mere end 20x30x10 cm og vejer 8 kilo. Nu er det også interessant for private firmaer at være satellit-ejere. Og GOMspace er klar til at lave en industri ud af det.

 

I dag har de mere end 200 medarbejdere (16 forskellige nationaliteter), er kommet på børsen og åbner kontorer ude i verden.

Og hvorfor nu al den snak om verdensrummet her i nationen, hvor vi helst vil krænge den globale spændetrøje af os. Ikke bare de lavest rangerende flygtninge i lejren. Nej, vi vil hellere putte os lidt tættere til nationalstaten. Selv Venstre, der om noget parti kæmpede for at få os ind i EF i 1972 – er begyndt at sende EU-tvivlende kandidater på banen. For slet ikke at tale om regeringens forslag om at reducere de internationale studiepladser med mere end 1000. Hvorfor skal vi dog betale så meget til fremmede landes ungdom, når 3/4 af kandidaterne rejser hjem igen?

(En gruppe nørder, der var så besat af visionen om at sende noget op i rummet, at den fik øgenavnet Grumpy Old Men (gnavne gamle mænd).

Det er vist her, det må være på sin plads at fortælle, at GOMspace er et dansk firma i Ålborg.

Det hele startede i 2001 blandt ingeniørstuderende på universitetet. (En gruppe nørder, der var så besat af visionen om at sende noget op i rummet, at den fik øgenavnet Grumpy Old Men (gnavne gamle mænd). Deraf GOMspace, som firmaet blev døbt i 2007.

DET firma har ikke råd til navlepilleri og grænsekontrol, når de handler om rekruttering. De leder efter de bedste i hele verden – og skaber viden og vækst i Danmark.

 

Nogle få år inden – i 2003 – udgav en ung venstre-løve en bog med titlen HURRA FOR GLOBALISERINGEN. Verden er stor og bør udforskes uden smålighed.

Han var ikke i tvivl om én af partiets hovedmodstandere i arbejdet med at åbne verden

” … jo mere globale og internationale spørgsmål kommer til at præge den danske politiske dagsorden, desto mere vil Venstre og Dansk Folkeparti komme til at stå som repræsentanter for modstående synspunkter … ”.

 Forfatteren var Kristian Jensen, den nuværende finansminister.

Kristian Jensen er blevet politisk voksen, hans bog er udsolgt – og verdensmanden elsker nationalstaten mere end nogensinde.

Hykleri?

Nej, Det er bare et paradigmeskifte.

 

(Billede: Director, Sales & Business Development, GOM-Space)

– – –

 

Mens vi er ved det … Du er særdeles velkommen til at dele min klumme. Taxamanden elsker trafik – også i Cyberspace 😉

 

 

Next Article"JULEBUKKEN", "FÆRDIG" OG "BITTERDILLER"