DEN LILLE MAND OG STATSRADIOFONIEN

Foto: Colourbox og TAXAMANDEN

Soldater lever af at slå ihjel.

Landmændene skærer halerne af deres grise

Vi ved det jo!

Min kone elsker at fortælle historien fra den store medie-kårings-fest (Ifølge med mig, programchefen i DR Radio) – hvor hendes bordherre, en fremtrædende topchef i medieverdenen, stillede klichéspørgsmålet over alle i denne smeltedigel af kendis-røgelse.

– Og hvad laver du så?

– Jeg er pædagog!

Han gik helt i stå, men fik fremstammet et eller andet høfligt – ”jamen-det-må-da-også-være-meget-spændende”.

Hun KUNNE også have sagt, at hun er børnehaveklasseleder på en af hovedstadens velrenommerede friskoler – men hun gider ikke prestigerytterriet. Og så er den dejlige kvinde – en stilfærdig provokatør. For det er åbenbart, viser hendes erfaringer, noget af det mest slatne man kan være i denne verden er: Pædagog!

Min kollega og bekendt, Søren, har den samme, slet skjulte retfærdighedssans, når det kommer til taxi-faget. Han må leve med, at prestige-værdien er lav. Men han vil ikke pisses på.

Så da medierne i løbet af 2019 dækker den såkaldte ”drone-sag”, hvor tre personer bliver dømt i landsretten den 28. november sidste år, finder han det urimeligt, at en af de tiltalte konsekvent omtales som taxachaufføren.

Foto: Colourbox

De dømte købte droner og dronedele ind til terrororganisationen ISIS. En underviser, en cykelhandler og en taxachauffør, skriver DR.

Men den tiltalte og senere dømte taxachauffør – er ikke taxachauffør. Han har derimod kørt for den amerikanske kørselstjeneste UBER, som netop i Danmark i slutningen af 2016 blev kendt ulovlig til taxikørsel. Søren, som er aktivist i den lille brancheorganisation TID (taxiførere i Danmark) begyndte derfor sidste år et passioneret arbejde for at få medierne til at fortælle sandheden om den terrordømte chauffør. Søren blev blandt andet støttet i sine gentagende klager af taxichaufførernes fagforening, 3 F.

Det kan godt være, at nogle gamle kulturdrømmere mener, at især public-service-medierne skal arbejde i folkets tjeneste, når det det nu er folket, der betaler mere end tre en halv milliard til radio, tv og nye medier. (Det svarer sådan nogenlunde til 560 kr. årligt pr. borger – fra nyfødt til ældste olding.

Men arbejdet med at få Statsradiofonien til at omtale den terrordømte som det han var – chauffør for den ulovlige kørselstjeneste UBER – var og blev forgæves, trods masser af mails til forskellige medier i DR-koncernen, hver gang løgnen blev statueret.

”Hr. DR” (Et udtryk, som min første og kvindelige – og feministiske chef i brugte til sin død, hver gang kulturinstitutionen blev til magtudøvelse) – havde talt!  Som udtrykt i en mail til Søren fra en chef i DR i dagene mellem dommen og strafudmålingen i slutningen af 2019

” … Den nu dømte bliver omtalt som taxachauffør, da denne har arbejdet som chauffør i

en taxatjeneste. Derfor jobbetegnelsen.

Dette er i vores optik ikke et spørgsmål om en branchekamp, men om en retssag,

der omhandler terror. Og det er det, vi fokuserer på i vores dækning…”.

Taxi-aktivisten fik en noget anden modtagelse i TV2. Her fik han kontakt direkte med stationens førende retsreporter, som var frisk nok til at påtale Sørens noget aggressive tone – men lovede at gå videre med sagen med en forespørgsel til anklagemyndigheden. Og ja, det var rigtig nok, svarede hun kort efter, at den terrormistænkte, IKKE var taxachauffør – men kørte for kørselstjenesten UBER. Og det ville man herefter bruger i den videre omtale af sagen.

Men statsradiofonien var og er ikke til at stikke i!

Og Søren besluttede derfor at indklage sagen for pressenævnet, der gav det objektive svar, at pressenævnet kun kan påtale sager, hvor der er en ”retligslig interesse” hos klageren. Og en sådan findes ikke hos hverken organisationen TID eller i fagforeningen 3F.

Statsradiofonien fik altså ikke en påtale for at omtale den dømte som taxichauffør, – selv om han aldrig har kørt taxi.

Vores job fortjener ikke en faglig stolthed.

Vi er chauffører i en taxitjeneste, må man forstå.

Lakken på public service-limousinen er intakt, selv om der hænger en lugt af hykleri i luften over hovedkvarteret i Ørestaden.

I oktober 2019 – et par måneder inden landsretsdommen – måtte DR berigtige en information i 18,30 tv-avisen, hvor en an en sigtet – ”underviseren” – var omtalt som arbejdende på CBS (Copenhagen Business School.

– Det er ikke korrekt. Den tiltalte har arbejdet på CBA, Copenhagen Business Academy, sagde dementiet.

Præcision er en dyd! (Og mon ikke business-universitetet selv sagde fra overfor terror-afsmitningen her?

Hvad der fik DR til at sige fra overfor UBER-stemplet, svæver til gengæld i vinden.

For når man graver ned i DR’s dækning af drone-/terrorsagen kan man til sin overraskelse se, at Statsradiofonien faktisk har givet den hele armen med UBER-etiketten – næsten et helt år inden dommen. Og inden klagerne fra taxifolket meldte sig.

En grundig oversigts-artikel med overskriften DRONE AFFÆREN skrevet af nogle af de journalister, der senere gør ”UBER-chaufføren” til Taxachauffør.

På det tidspunkt har han fået dæknavnet Mehmet (… fordi der er nedlagt navneforbud i sagen, skriver DR-journalisterne). UBER nævnes 9 gange i artiklen og den fascinerende (i Danmark ulovlige) kørselstjeneste får plads i selve den dramatiske indledning:

” … En sommerdag i 2016 åbnede 29-årige Toke Suhr sin Uber-app og ledte efter en bil at køre med i området omkring Amalienborg. Mehmet dukkede frem på skærmen, han havde gode anmeldelser og kunne være der lige straks… ”

Sådan får en terrorist, der kører for UBER, kontakt med en fuldt legitim drone-sælger.

Artiklen følges op et klip fra UBER-chaufførens rating. Han er dygtig.

Men taxichauffør har han aldrig været, selv om Statsradiofonien pludselig året efter konverterede ”Mehmet” fra UBER til TAXA

PS: Hvorfor jeg bruger det gamle DR-navn, som blev afskaffet i 1959?

Fordi det i dagens anledning er et ret præcist symbol på diskret magtfuldkommenhed. En let omskrivning af DR’s svar til Søren:

Det er det, jeg fokuserer på i min dækning!

– – –

PPS: Du er meget velkommen til at dele Taxamandens radiofoniske sarkasme

Next ArticleKÆMPEHUND OG TAXAMAND IMELLEM