Holger ta’r springet

Holger Lundberg – i udgaven 2014

“Journalistik kan føre til alt – bare man holder op i tide…”

Sådan lyder et kliche af et citat om den branche, jeg oprindeligt kommer fra. Men sådan er det ikke nødvendigvis med taxafolk. Måske snarere noget i retning af: Taxajobbet kan muliggøre alt, – bare du aldrig holder helt  op.

Holger Lundberg mødte jeg første gang på mit “kvalifikationskursus” på det AMU-kursus, som er en forpligtelse for at kunne arbejde som taxachauffør. Han underviste i et eller andet “service-fag” på omtalte kursus, som kostede mig en fandens masse penge (Jeg fik ikke støtte til det, som 90 pct. af de øvrige deltagere, der fik finansieret 6-dages-kurset via deres arbejdsløshedskasse), – men som jeg har meget, meget svært ved at se kvaliteten i. Det var et rod af alle mulige småkompetencer og for længst slettet af min interne “memory”.

Allerede som 13-årig blev han grebet af gøglerlivet og undgik at skulle gå mere end syv år i skole ved at komme i en slags praktikplads i et omrejsende tivoli

. Men Holger var en undtagelse – primært som personlighed –  for indholdet i hans del var heller ikke deklareret .Han er en af den slags profiler og  menneskelige personligheder, der slår igennem den moderne tids uddannelses-fetichisme.  Han elsker at fortælle – og det er en fornøjelse at lytte til ham. Han er et produkt af en mor fra de lidt pænere miljøer og en “håndens mand” fra en stor børneflok i Østermarie på Bornholm.

Allerede som 13-årig blev han grebet af gøglerlivet og undgik at skulle gå mere end syv år i skole ved at komme i en slags praktikplads i et omrejsende tivoli.

– Man skal gøre skolen færdig og så ellers ud at bestille noget. Det var min fars indstilling.

 

I tivoliet mødte Holger stuntmanden Robert Gasser fra Schweitz og senere englænderen Tony Ewans, der lærte ham det tårnspring han i 1991 optrådte i Eleva2eren som med på det nystartede TV2. Et fald ned i nogle papkasser fra 20 meters højde. Og Holger Lundberg var blevet til Marc Roberts.

Hans liv gik derefter igennem det første ægteskab med et lille barn, hvor familie besluttede at forlade det den borgerlige drøm om villa, vogn og vovse og i stedet flyttede i campingvogn. ¨- Om sommeren over  hele landet. – Om vinteren på helårscampingpladsen Absalon I Rødovre. Sidenhen flyttede han ud i provinsen og kunne hele tiden skifte titler på visitkortet. Han har været landbrugsmedarbejder, plejefamilie, været med til at bygge Storebæltstunnelen, haft rengøringsfirma, været flyttemand – og så hans evige arbejdsløshedsforsikring: Han tog erhvervskørekortet  som ganske ung. han har kørt bus, limousine – og taxa, når der skulle klejner i kassen.

Taxakørsel kan føre til alt…..

Og nu – som ungkarl efter 2 ægteskaber (og han er den finenste ven med begge…) tager stuntmanden i en alder af 56 år så en sidste runde som gøgler. Han er ved at gøre klar til det 20 meter høje fald fra en platform, ned i en bunke af papkasser hele næste sæson med Ankers Tivoli.

Håret er lidt kortere, overskægget er på vej og Amorin har syet det nye kostume (en kopi af den gamle – med lidt bedre pladsforhold…) – til den smarte 80’er/90’er-fyr med spil i øjnene, et “godt hoved”, et snakketøj som en AK47 – og den ubrudte lyst til at leve og lege – på en gang!

Holger springer ud i Korsør i Ankers tivoli -. i påsken.

God morgen, Danmark

til spidsborgere og gøglere

 

PS: Ovenstående video fra YouTube kan muligvis ikke ses på alle bærbare devises af rettighedsårsager…..Videoen forestiller premierespringet i 1991

 

Next Articleweekendhilsen fra taxamanden