Ismanden og hans drøm

Ismanden Thomas foran sin lyseblå Commer Carrier, importeret fra England. Men han har en endnu større drøm...

Ismanden Thomas foran sin lyseblå Commer Carrier, importeret fra England. Men han har en endnu større drøm…

Der er formænd og bagmænd og træmænd og begmænd og pølsemænd og lagmænd og landmænd og sømænd og vandmænd tækkemænd knudemænd og taxamænd -.

Og så er der ismænd.

”..Man skulle ha’ været ismand…”

Nej, jeg skulle ikke. Jeg ville have lukket butikken, trukket vinduerne for – og så smagt mig gennem den danske sommer. Og taxamanden ville svulme op og en dag falde død om af akut softice-forgiftning. Derfor kører jeg taxa og spiser gulerødder og kæmper for, at min krop bliver lige så tiltrækkende som i min egen selvforståelse.

Men alligevel. Tænk at være ismand.

Det er Thomas.

Ismand med egen isbil. En Commer Karrier, ægte engelsk ”Ice Cream Car”, lyseblå, højrestyret og med en håndbremse så kæmpestor som  kabelsporvogn i San Francisco. De har været alt igennem, de to. En baghjulsaksel , der smadrede, så ismanden i ugevis måtte have sin vogn kørt til Islands Brygge – den faste plads i København – på et fejeblad. Så gik den helt galt med dynamo. En brugt ville ikke holde i længden. Men en ægte entusiast ud i biler byggede en ny.

 

”…Vi har brug for et tæt samarbejde med erhvervslivet, og målet er jo at skabe mere vækst og flere nye arbejdsplads….”

Frank Jensen, Københavns overborgmester, om det nye erhvervsråd – (Berlingske)

Livet er fedt og vi sidder og snakker om at forfølge sine drømme

Vejen går mod Sydhavnen i Hovedstaden, hvor den lyseblå Commer står  natligt parkeret i en værkstedshal og i forårslyset og ser lige så nuttet, buttet og lækker ud som en isvaffel med fire kugler, flødeskum og syltetøj.

Ja, livet er fedt, men der er godt nok mange omveje for en lille forretningsmand, der gerne ville være større.

Thomas har arbejdet med marketing og alt muligt her i livet. Men nu ville han forfølge drømmen om at blive ismand, godt støttet af fruen og sit rastløse i værksættersind. Derfor hentede han den ægte vogn i England. Og derfor entrerer ham med HANSEN IS, der startede som Frederiksborg Is for 4 generationer siden, har været en omvej af en af de kolde multinationale – men nu er en kvalitetsforretning med kvalitetsprodukter fra økologiske, nordsjællandske køer. Alt det har Thomas ikke noget at gøre med. Altså udover at han køber Hansens is.

 

Og så får han en god ide. Alle er ville med den. Han vil udover den blå Commer bygge et Ishus, som det tager sig ud på tegningerne af Bellevue lige nord for København. Et ishus, som oprindelig er tegnet af den verdenskendte danske designer og arkitekt, Arne Jacobsen.

 

– Det er fantastisk, sagde den lokale borgmester, da han hørte ideen. Ved Bellevue Strand, ved Bellevue Teatret i en arkitektonisk perle af en bebyggelse – et ishus.

Men så fik borgmesteren talt med sine embedsmænd og det viste sig, at en anden have rettigheden til issalg på stedet i 5 år.

 

Så fik Thomas ideen om at få bygget ishuset, det arkitekttegnede af Arne Jacobsen, hvor arvingerne har givet ham lov til at  bygge det efter de originale tegninger. På Islands Brygge på Amager, Københavns kommune, hvor et helt nyt bymiljø er groet frem de sidste år. Badeanstalt i havnen. Du danske sommer, Små cafeer. De lokale, Ungdommen. Og turisterne, der siger ”…how wonderfull Copenhagen is….”, mens de slikker på Hansens Jordbær- is fra Thomas i den blå Commer. – Eller rettere fra et nyt, arkitekttegnet ishus. Det er jo det, drømmen handler om.

Og den blå vogn, skal der såmænd nok blive plads til et andet sted i byen.

 

Umiddelbart er de begejstret i magistraten. Det er en god idé. Men så får planlæggerne og embedsmændene talt sammen og så kan det pludselig ikke længere lade sig gøre.

Den vil skabe præcedens.

 

– Ja, det må man sgu da håbe, siger ismanden og taxamanden til hinanden i kor i taxaen, mens de griner.

 

Ismanden med et vist vemod. For han kan ikke få sin ide igennem:

 

Så er det taxamanden siger til overborgmester Frank Jensen i København.

 

– Kære Frank. Du er noget så træfsikkert som en solid, nordjysk københavner. Nu har du i hele sidste uge i diverse medier fået markedsført din gode ide om at lave et erhvervsråd i København for at forbedre kommunens dårlige omdømme i erhvervslivet. Taxamanden og ismanden er helt enig med dig og den sidste  vil gøre det ved at bygge et ishus af Arne Jacobsen. Taxamanden vil personligt køre dig prøvesmagning på Islands Brygge. Tag en snak med dine embedsmænd og få den her gode ide gennemført. Eller rettere.

Gør det muligt for Thomas at få gennemført en drøm. – En drøm som måske kan vokse og give mulighed for flere.

Og vi kan leve op til det gode journalistiske slogan (….og politiske ideal?)

 

DON´T TELL IT – SHOW IT !

 

God morgen, Danmark.

– særligt til is-spisere og drømmere

 

 

Next ArticleMødet med den unge frihedskæmper