Mads Brügger og Guds højre hånd

 

 

Simon Spies mente det – også efter at han havde smidt tøjet og rodet rundt på gulvet med nogle pornomodeller. I blitzlys på et københavnsk værtshus” – i den fuldendte symbiose af selvfedme og markedsføring:

” … Dårlig omtale er bedre end ingen omtale … ”.

Det virker som om, at den ene af de to programchef-tvillinger, Mads Brügger, har samme drift efter sommerens vrede angreb på Radio 24syv for at have lagt æter til en af højrefløjens ypperstepræster, historikeren, journalisten og bloggeren Mikael Jalving. I et par uger sekunderet af journalisten, debattøren, teologen, – konvertitten til den sortere del af den katolske tro, – Iben Thranholm.

… En dårlig er bedre end ingen ….

Da programchefen var inviteret ind i Mennesker og Medier, Kurt Strand, gav Brügger den som en aktuel udgave af Oraklet i Delfi, (Det oprindelige orakel fandtes i oldtidens Grækenland)

I Frit citat:

– Jeg skrev allerede i en pressemeddelelse om programmet ”Je suis Jalving”, at der var overhængende risiko for terrorhandlinger i Europa.

Man kunne høre programchefens nydelse af egen genialitet og profetiske tale.

Brügger er ikke formel bannerfører for den nye højrefløj. Han lader den bare få en stemme – og så er han usædvanlig synsk. Underforstået: At når vi nu i ytringsfrihedens navn først og fremmest søger værter med meninger og holdninger, og når vi derfor åbner mikrofonen ”Vi bli’r ædt op af Islam” netop den sommer, hvor vi oplever en bølge af terrorhandlinger –. Så er jeg vel ikke en højre-populist men snarere aktuel og klog.

Det er så her journalisten, radiolytteren og Taxamanden står af!

Ikke fordi Brügger lider af en snert af journalistisk storhedsvanvid. Den deler han med mange i den branche, der i bund og grund skal registrere verdens hændelser men ikke kan lade være at lægge personligheder til de mange specialister, kommentatorer, politiske redaktører og chefredaktører og spindoktorer, der vil fortælle os, hvad der kommer til at ske lige om lidt.

Michael Jalving. Historiker, journalist og højrefløjs-debattør

Ikke fordi jeg ønsker at forhindre eller boykotte sommerens sorte radioserie på Radio 24syv.

Ikke fordi jeg ønsker at forhindre Jalving, Thranholm eller det stigende antal af surfere på tidsåndens højrebølge i at ytre sig eller bygge deres nye platforme

Det er vrangforestillingerne, iscenesættelserne og det dårlige, propagandistiske håndværk, jeg vender mig imod. Som når Jalving samler et kor af de mest højre-borgerlige kommentatorer og stiller dem ukritiske, småsludrende spørgsmål. Det er højre-ideologen, der styrer – ikke historikeren eller Phd’en

Som når Thranholm diverterer med sine højrekatolske kommentarer til lytterne om mænd, der er rigtige mænd, hvis de vil slå ihjel for at beskytte deres kone.

 

Anne Sophia Hermansen

Som når Anne Sophia Hermansen i sit program ”Anne-jagt” har sine helt egne – og synes hun selv – majet, majet, majet farlige erfaringer fra eget, 44-årige liv. Oftest i en enorm, sarkastisk/ironisk form (i frit citat): ” … Ja, penge er noget værre skidt, det lærte vi også på Humaniora … ” eller endnu engang at martyr-gøre afdøde eventmager, studievært (på 24syv) og politiker-spiren Mads Holger, fordi han engang gik ind i Joe & the Juice og insisterede på at få en ganske almindelig appelsinjuice og ikke deres moderne blandingsprodukter. Anne Sophia Hermansen kan ikke lade være med at lege amatørsociolog og inddrage et afdødt, depressivt menneske, som tog sit eget liv.

Ser hun ikke de unge mænd i jakkesæt på byens cafeer og rundt i byens natteliv?

Men det er ikke nok. Den skal køres helt ud i endnu en forudfattethed: (i frit citat) ”… I dag vil man jo undre sig, hvis nogen kommer ind på en cafe i jakkesæt. Der er noget galt, hvis ikke man går med hættetrøje … ”

Hvad er det for en gang Annejagt (programtitlen), – nej andemad af en virkelighed, Hermansen padler rundt i til daglig?

Kender hun ikke humaniorafolk, der godt kan li’ penge? Der er ellers masser af dem. Nogle af dem arbejder med stor succes i det velnærede erhvervsliv.

Ser hun ikke de unge mænd i jakkesæt på byens cafeer og rundt i byens natteliv?

Har hun ikke lagt mærke til den neoliberalistiske tsunami i det unge vælgerkorps. Eller fastholder hun ien retorisk stivnakkethed et billede af en rød, speltguffende elite for at retfærdiggøre den profil, der gør hende til en kendt debattør?

Kan hun ikke se, at Mads Holger ikke var en martyr – men en tragisk taber i det politiske spil, hvor han trods brug af diverse medieplatforme – herunder et fast program på Radio 24syv – ikke evnede at få ret mange stemmer?

 

Er det uvidenhed eller har hun bare et så stort et kærlighedsforhold til sin egen sarkasme og sit ”personlige værtskab”, at hun helt har glemt lytternes kritiske sans? ASH går ikke i jakkesæt. Hun optræder snarere som hovedpersonen i H. C. Andersens verdenskendte eventyr om Kejseren og hans usynlige klæder: Ganske og aldeles nøgen.

 

Hun spiller ikke rollen som fordomsfuld iagttager og dårlig journalist, fordi hun er dum. Hun er er en veluddannet akademiker.

Hvorfor denne påtagede, infantile dumhed?

Hvorfor brillerer hun ikke med sin kunnen frem for at udstille sin nedvurdering af lytternes fatteevne?

 

Også programchef Mads Brügger elsker rollen i den måske mest selvfede medietidsalder, vi har levet i. Det er OK. Men hvorfor skal vi have den der klamme historie om hans nærmest profetagtige forudsigelse af sommerens terror. Undskyld mig! Er det særligt synsk, at vores verden rammes af den terror når Europa er i krig med dem, der udfører den modbydelige terror.

 

Jeg har et fromt, – meget tidligt juleønske:

At vi kan stoppe den narcissistiske personlighedsdyrkelse af studieværtsrollen, specialisterne, cheferne og journalistikken. At vi holder op med denne subjektivitetsdyrkelse i objektivitetens navn (… den der med, at bare vi har en spredning i hel masser personligheder med egne meninger, så rammer vi sgu nok nogenlunde det folkelige gennemsnit)

Lad os få en diskussion af og brug af mediefagenes håndværksmæssige værdier i stedet for en kvalmende markedsføring af ”mediepedrsonligheder”, der har brugt så mange år på at dygtiggøre sig, derefter tabe deres faglighed på dørken – for så at sejle rundt som eksperter på folkets vilkår.

Giv os nogle formidlere, der ikke er dummere end deres brugere

 

PS:

Også i den politiske debat, nås nye lavmål i formidlingen af eget evangelium.

Partisponsor og bankejer Lars Seier Christensen, Saxo Bank, er tæt på udløsning af begejstring over en leder i Berlingske over teamet ”De røde er nogle hyklere” – og fyrer følgende svada af på Facebook:

…en mentalt forkrøblet person som Pelle Dragsted

Jeg tror aldrig jeg kommer til at forstå en mentalt forkrøblet person som Pelle Dragsted, der står op bitter og grådig hver morgen, kun med tanke på at tilrane sig andre menneskers resultat af deres produktive indsats. Aldrig falder det ham tilsyneladende ind, at han har muligheden for at arbejde hårdt for pengene selv. Aldrig tager han hensyn til, at “de rige” skaber eksistensgrundlaget for vores velfærd og de fleste af hans egne vælgere. Er det dumhed, populisme eller bare grådighed og ondskab? Måske en kombination…..

 Og hvilken stilkarakter fortjener han så, den hovedrige herre i muddergrøften?

God dag, Danmark.

– Jeg spø”r bare ……

 

PPS:

Dagens blogindlæg bringes også i avisen.dk sidst på dagen. Avisen.dk er et af landets større nyhedssites.

 

Next ArticleVar han en snydepels?