Om medaljen og dens bagside…

Se nu grundigt på dette billede, der er noget særligt ved det!

Og hvad er det mon?

Nej, hvor smuk den end er, er det ikke den slanke hånd med de lange fingre.

Heller ikke håndens brune farve, der stammer fra en dansk kvinde som har arabisk, indisk, afrikansk, europæisk blod i sine årer.

Åh nej, nej, nej – heller kulissen i baggrunden – ikke vogn 2282, den sølvgrå Mercer med det grønne logo.

Det er neglene, kære læsere. De er skabt af en danmarksmester og tilhører en ung kvinde, der som mange af taxamandens kunder bærer både på en god og en grum historie.

Der er travlt på Lyngby Station og et helvedes kaos dag efter dag, Travlt, ja, men ikke med taxaen- Det er bare for sløvt i de her uger og det er da også lykkes mig at blive små-uvenner med en kollega, som har taget styringen på den interimistiske holdeplads i rodet på en af de steder i Storkøbenhavn, hvor der bygges og bygges og bygges. Han får mig til at holde ulovligt og et ”så-slap-dog-af-mand” undslipper mine ellers høflige læber, fordi han agerer lovgivende, udøvende og dømmende magt i en treenighed denne tidlige morgenstund.

Han er en idiot og jeg er træt af morgenens elendige indkørsel.

Men så går døren op og ind sætter sig en mørk skønhed Et kraftigt sort hår, lille med flot skikkelse, et par sorte øjne, mørkebrun kulør – og så de der slanke, flotte hænder med de designede negle i nationens farver. Rødt på den ene hånd og hvidt på den anden.

En kvinde med rødder på Mauritius, den afrikanske østat med en fortid som slave-købmandsbutik og en kreolsk blandingskultur med ingredienser fra Indien, Arabien, Afrika, England, Holland, Frankrig.

Mørklødet men hun taler totalt københavnsk, for her har hun levet, siden hun som adoptiv-baby blev fløjet til det kolde nord.  I dag er hun midt i 30’erne.

 

 

HÆNDER

 

Der er hænder som hvide liljer

og hænder som roser i knop

der er hænder med stærke viljer,

en hånd kan være så smuk.

 

“Blegdammens Rose”

1956

 

Hun har lagt hånd til et særegent danmarksmesterskab. Hendes negletekniker vandt mesterskabet i ”Akryl division 2”. Ja, de er kunstige og jeg er så vidt vides ikke fetichist. Jeg synes bare som dommerne: De er flotte på særligt den her hånd. Og så er jeg lidt vild med symbolværdien: En etnisk hånd med negle i Dannebrogs farver.

 

”C” (hendes fornavn er fransk, så jeg gætter på noget  frankofilt i hendes kreolske DNA) – er et rart og åbent menneske og ret hurtigt på den lidt længere tur, fortæller hun mig, hvorfor hun ikke arbejder men er førtidspensionist. Hun lider af en kvindesygdom, som først nu er ved at få det nødvendige fokus i offentligheden: ENDOMETRIOSE. Den korte version er, at livmoderslimhinden vokser ”vildt” i bughulen, nogle gange omkring æggestokke, blære og tarm. Det betyder ofte ufrivillig barnløshed. Total træthed og smerter ved menstruation. Og de hårdest ramte har forfærdelige smerter under menstruation. – ”C” har det også under ægløsningen. Så alvorligt, at hun er førtidspensionist og med jævne mellemrum får store mængder af morfin for at kunne holde smertehelvedet ud.

 

– Jeg er totalt dopet i de dage, aner næsten ikke hvad jeg selv siger. Men der er ingen vej udenom og hos mig er en operation ikke nok. Sygdommen kan ikke helbredes hos mig. Men jeg må finde et liv, som er værd at leve, og der er masser af gode dele af mit liv. Desværre aborterede jeg ufrivilligt tvillinger for en del år siden og der er nok ingen udsigt til at jeg kan få børn med den hårde udgave af Endometriose, som jeg har. Men jeg har lykkeligvis min mand, som jeg har holdt sammen med i mere end 18 år. Han er klog og dejlig og er min afgørende støtte.

 

Og så har ”C” givet en del af sit liv i arbejdet for at få opmærksomhed om Endometriose.  Det bør være en folkesag, fordi tusindvis af danske kvinder har sygdommen i mindre eller sværere grad. Der skal skaffes politisk opmærksomhed og ressourcer til forskning, der en dag kan helbrede eller medicinere symptomerne bort.

Det har betyder meget for sygdommens anderkendelse, at den fremragende og kendte Tv2-korrespondent fra ikke mindst Afghanistan, Simi Jan, netop er stået åbent frem i offentligheden og har fortalt om sit liv med sygdommen Endometriose.

 

For C’s eget vedkommende betyder sygdommen konkret, at hun er smerteligt sengeliggende og voldsomt bedøvet i en del dage af måneden.

Men så er der lykkeligvis den anden del af livet – den lyse. Den der ligger langt borte fra sygdommen og dens forbandelser, fra smerten og barnløsheden. Det handler bl.a. om at holde fast på kvindeligheden. Det er ”C” særligt god til

Også lige nu, med taxamanden på vej til manicure hos negle-designeren  for at få udbedret et par småfejl på de magiske negle.

 

Danmarksmester-neglene.

 

God Morgen Danmark

– Til alle  – i smerte og i lykke.

Next ArticleWeekendhilsennnn.........